Motivul pentru care infecțiile tractului urinar pot fi mai frecvente în timpul sarcinii este în primul rând fluxul încetinit de urină. Pe de o parte, acest lucru se datorează modificărilor hormonale, prin care ureterele devin mai largi. Pe de altă parte, pe măsură ce sarcina progresează și burta devine mai mare, crește și presiunea asupra ureterelor. Acest lucru face ca bacteriile potențiale să se instaleze și să se înmulțească mai ușor în membrana mucoasă a vezicii urinare și a uretrei.
La unele femei însărcinate, se ajunge la o așa-numită bacteriurie asimptomatică. Aceasta înseamnă că bacteriile sunt detectate în urină, dar persoana în cauză nu prezintă simptome. În unele cazuri însă, aceasta se poate dezvolta în cistită cu simptome.
În cazul a mai mult de o infecție a vezicii urinare în timpul sarcinii sau a unei inflamații în timpul și una cu puțin timp înainte, se vorbește de infecții recurente ale tractului urinar, adică cistita frecvent recurentă. În caz de simptome și, de asemenea, în cazul detectării bacteriene pozitive fără simptome (bacteriurie asimptomatică), la femeile însărcinate trebuie efectuate întotdeauna cu promptitudine un examen fizic și un examen de urină, inclusiv urocultură. La femeile însărcinate, este deosebit de important să se determine agentul patogen exact într-un stadiu incipient pentru a putea fi tratat în mod specific.
După terminarea terapiei, este important ca așa-numita eradicare a patogenului, adică lupta cu succes împotriva germenilor, să fie confirmată printr-o urocultură reînnoită.
La gravidele sănătoase, cistita acută poate fi de obicei tratată rapid și în siguranță, fără a pune copilul în pericol. Cu toate acestea, este important ca simptomele tipice să fie recunoscute în timp util și tratate în consecință. În cazul unei infecții a vezicii urinare, există întotdeauna riscul ca infecția netratată să se răspândească în rinichi sau chiar mai departe în organism.
Cu toate acestea, femeile însărcinate ar trebui să se adreseze imediat medicului, la primele semne de infecție a vezicii urinare, pentru a fi tratate corespunzător sub supraveghere medicală.