Aparatul urinar este unul din aparatele fiziologice esențiale ale organismului uman, care produce, stochează și elimină deșeurile organismului prin urină. Acest aparat este alcătuit din doi rinichi, două uretere, vezică urinară și uretră.
Rinichii (lb. greacă - nephros) - sunt două organe ce au forma unor boabe de fasole fiind situate în partea de jos a spatelui, imediat sub ultima coastă. Rinichiul este organul cu cea mai complexă structură din sistemul urinar. Unitatea funcțională de bază a rinichiului este nefronul, adică, rinichii sunt formati din nefroni, iar aceștia efectuează funcția de excreție a rinichiului. Excreția reprezinta procesul prin care anumite substanțe trec din sânge în urină pentru a fi eliminate din organism.
Ureterele sunt două organe tubulare, care permit trecerea urinei din rinichi la vezica urinară. Cele două uretere sunt aranjate pe părțile laterale ale coloanei vertebrale, pe verticală. Lungimea lor este de 25-30 cm iar diametrul de aproximativ 1 cm.
Vezica urinară (lb. greacă - cistis) este un organ muscular, care servește la acumularea și eliminarea urinei. Are formă triunghiulară și este localizată în zona bazinului. În vezică se pot acumula până la 800 ml de urină, iar nevoia de a goli vezica apare de la aproximativ 250 - 500 ml.
Uretra este partea finală a aparatului urinar. Uretra este diferită la bărbați și femei - la bărbați este lungă și îngustă (22-24 cm lungime, până la 8 mm lățime), iar la femei este scurtă și lată.