Cistita cronică. Cum prevenim acutizările de sezon?

Cistita cronica

Dacă pentru toată lumea sosirea frumoasei toamne aurii reprezintă un motiv de bucurie, pentru femeile care suferă de cistită cronică reprezintă un motiv de îngrijorare. Cistita, inflamația vezicii urinare, este o afecțiune extrem de supărătoare datorită simptomelor dureroase din timpul urinării și a frecvenței crescute a urinărilor. Și mai complicată devine situația atunci când aceasta recidivează.

În acest caz, se mai adaugă și anxietatea din cauza faptului că nu se găsește soluția care să elimine simptomele odată și pentru totdeauna. Iar odată cu anotimpul rece, crizele de cistită sunt tot mai frecvente.

Bineînțeles că, înainte de a lua orice tratament, este important să mergem la medic pentru a determina care este cauza afecțiunii. Cistita instaurată ca afecţiune primară la nivelul vezicii urinare este cauzată de infecţii bacteriene, fungice, cu microorganisme, iar cistita instaurată secundar apare ca urmare a altor afecţiuni şi situaţii sau stări (boli generale, traumatisme locale, procese inflamatorii pelvine, neoplazii, ingestii de substanţe, postradioterapie, stări imunocompromise, etc.)

Pentru femeile care suferă de cistită cronică există anumite schimbări în modul de viață și în comportament care le pot ajuta la prevenirea recidivării cistitei:
În aceste situații se recomandă remedii naturale cu acțiune uroseptică.

  • Consumul, în medie, a doi litri și jumătate de lichide pe zi (dar fără bere, vin, cafea sau cola). S-a constatat că persoanele care suferă de cistită nu consumă lichide suficiente, în mod sistematic.
  • Alegerea cu grijă a alimentelor. Multe paciente suferă de constipaţie cronică, tulburările de evacuare fecală crescând contaminarea perineovaginală şi uretrală, ceea ce face ca sursa de infectare să fie permanent prezentă.
  • Renunțarea la lenjeria intimă modernă minimă (tanga), în favoarea celei clasice, din materiale naturale, care se poate spăla şi dezinfecta, astfel scăzând foarte mult contaminarea prin colonizare uretrovezicală retrogradă.
  • Igiena riguroasă a organelor urogenitale și utilizarea probioticelor după tratamentele cu antibiotice, prescrise deseori în cazul acutizărilor cistitei.
  • Golirea vezicii urinare după fiecare contact sexual, în vederea eliminării tuturor bacteriilor ce pot apărea în urma acestuia.
  • Purtarea îmbrăcăminții corespunzătoare temperaturii exterioare și evitarea contactului șezutului cu suprafețele reci, pentru a evita suprarăcirea.