Dieta în urolitiază

Dieta în urolitiază

Dieta in urolitiaza

De fiecare dată când ne confruntăm cu diferite afecțiuni, printre recomandările medicilor se află și dieta, deoarece reprezintă un adjuvant important în îmbunătățirea stării generale.
Însă, dacă suferim de urolitiază, pe lângă dieta bogată în lichide, se recomandă atenție sporită în ceea ce privește alimentația.
Pentru a veni în ajutorul celor care suferă de această afecțiune a aparatului urinar superior, prezentăm mai jos o selecție a alimentelor permise și nepermise, în funcție de tipul urolitiazei.

Nefrolitiaza cu oxalat de calciu

Produse nerecomandate: produse cu un conținut ridicat de vitamina C și acid oxalic:

  • mazăre, fasole, leguminoase, sfeclă roșie, ridiche, salată verde, spanac, rubarbă, pătrunjel, mărar, măceșe, coacăze, fructe de pădure, citrice, ciuperci, căpșuni;
  • brânză de vaci, ficat, pește de apă sărată, aspic, brânzeturi sărate, murături;
  • gustări sărate, mezeluri, conserve cu carne și legume, piper, muștar, hrean;
  • ciocolată, smochine;
  • dulciuri, gemuri, produse de cofetărie;
  • cacao, cafea și ceai.

Produse permise în cantități limitate:

  • pâine, paste făinoase;
  • unt, lactate de băut (cu excepția cazului în care nivelul de calciu urinar crește, când pH-ul urinei este ridicat) ;
  • ouă sub toate formele;
  • carne gătită îndelung, carne de pasăre și pește;
  • porumb, morcovi, ceapă, roșii.

Produse permise:

  • banane, mere (cu excepția soiului "antonovka"), pere, prune, gutui, piersici, caise, căpșuni,
  • cartofi, varză albă, castraveți, vinete, dovleac, linte;
  • compoturi, jeleuri și mousse-uri de fructe;
  • pâine integrală din tărâțe de grâu;
  • supe;
  • grăsimi (unt și ulei vegetal);
  • gustări reci din legume;
  • băuturi din fructe și ape minerale slab mineralizate.

Urolitiaza

Produse nerecomandate:

  • cafea, cacao, ciocolată;
  • nuci, banane;
  • ciuperci, leguminoase;
  • fripturi din carne de pasăre, ficat, conserve de carne;
  • murături;
  • mezeluri, măruntaie;
  • pește precum hering, șprot, sardine, anșoa;
  • pateuri, miere și vin roșu.

Produse permise în cantități limitate:

  • afine, căpșuni, zmeură, caise, prune, struguri, fructe și fructe de pădure prelucrate, fructe uscate;
  • carne slabă din păsări de curte (nu mai mult de 3 ori pe săptămână), pește, gălbenuș de ou;
  • vinete;
  • pâine de grâu și secară, sare;
  • cafea slabă cu lapte;
  • alimente dulci, budinci și creme, marmelade, gemuri.

Produse permise:

  • lămâie;
  • produse lactate acide, cum ar fi laptele, lactate fermentate, caș, smântână, brânză;
  • legume sub toate formele, inclusiv sosuri;
  • ouă (nu mai mult de o dată pe zi) sub orice formă;
  • grăsimi: unt cu smântână, unt clarificat (sau ghee) și uleiuri vegetale;
  • ciorbe de legume, borș, supă de varză, răcituri;
  • ape minerale alcaline, ceaiuri, băuturi din fructe, sucuri, infuzii de măceșe și tărâțe de grâu;
  • fructe uscate;
  • gustări reci: salate de legume proaspete și murate, fructe.

Litiaza de fosfat

Produse nerecomandate:

  • ficat, pui, gălbenuș de ou, hering, caviar de somon;
  • ciuperci, fasole, pătrunjel;
  • nuci;
  • brânză;
  • supe de legume;
  • cartofi și legume, conserve de legume, murături;
  • mezeluri;
  • sucuri din fructe și fructe de pădure;
  • grăsimi animale, margarină;
  • gustări picante, aspic, condimente;
  • cacao, ciocolată, cafea.

Produse permise în cantități limitate:

  • dovleac, leguminoase, varză de Bruxelles;
  • fructe, fructe de pădure (coacăze roșii, afine);
  • lapte, produse lactate acide: cașcaval, brânză, mâncăruri dulci pe bază de lapte și smântână;
  • pâine, hrișcă, ovăz, porumb.

Produse permise:

  • carne din păsări de curte, inclusiv în gustări, supe și sosuri;
  • ouă sub toate formele (1 pe zi);
  • grăsimi: unt cremos și uleiuri vegetale;
  • mazăre verde, dovleac, ciuperci;
  • produse făinoase sub toate formele;
  • soiuri acrișoare de mere și fructe;
  • compoturi, jeleuri și băuturi din fructe;
  • ceai și cafea slabe (fără lapte), infuzie de măceșe;
  • zahăr, miere, dulciuri;
  • ape minerale cu conținut de calciu și bicarbonat.