Pietre la rinichi (calculi)? Cum le prevenim?

img

Ritmul vieţii moderne ne-a aruncat pe mulţi într-o fel de cursă contra cronometru și de multe ori nu reușim să acordăm atenția necesară alimentației sănătoase sau aportului de lichide. În consecinţă, consumul insuficient de apă, exercițiile fizice prea multe sau prea puține, obezitatea, precum și consumul de alimente cu prea mult zahăr sau sare, pot provoca apariția calculilor renali, numiţi în limbaj comun “pietre la rinichi”.

Acestea sunt depozite mici care se formează în interiorul rinichilor, când în organism se acumulează cantități mari de minerale și săruri acide precum calciu, oxalaţi şi acid uric. Sărurile se cristalizează în rinichi, devin solide, iar trecerea lor prin căile urinare poate fi extrem de dureroasă. Aproximativ 10% din oameni fac, la un moment dat în cursul vieţii, pietre la rinichi.

Cum puteţi preveni apariţia pietrelor la rinichi

  • Hidratarea

Principala metodă de prevenţie a calculilor renali este consumul de lichide în cantităţi suficiente. Potrivit unui studiu publicat în US National Library of Medicine, corpul uman trebuie să producă 2,5 litri de urină pe zi, pentru un risc redus al nefrolitiazei. Deşi sună simplist, consumul de lichide este foarte eficient, mai ales în cazul pietrelor din acid uric. Un criteriu bun, care vă permite să înțelegeți dacă e nevoie să măriți volumul de lichide consumate, este culoarea urinei. Dacă este transparentă, înseamnă că beți destulă apă şi ceaiuri. În perioada caldă, caniculară, sau în cazul în care depuneţi efort fizic, cantitatea de apă trebuie să acopere pierderile de lichide. Sucul de fructe, ceaiul sau cafeaua pot fi contorizate la cantitatea totală de lichide consumate zilnic, dar apa ar trebui să fie prima voastră opţiune.

  • Reduceţi consumul de alimentele şi băuturile bogate în sodiu

Consumul în exces de sodiu (sare) poate cauza apariţia calculilor renali. Food and Drug Administration (FDA) sugerează ca aportul de sare pentru un adult să fie sub 2-3 mg zilnic. Acest lucru este echivalent cu aproximativ un vârf de linguriță de sare de masă. Alimentele bogate în sodiu sunt: cartofii prăjiţi, murăturile, mâncarea de tip fast-food, carnea afumată şi băuturile răcoritoare carbogazoase.

  • Reduceţi consumul produselor bogate în oxalaţi

Cel mai frecvent pietrele la rinichi constau din oxalat de calciu. Un studiu din 2014, în timpul căruia au fost examinate aproape 44.000 de pietre la rinichi, a constatat că 67% din acestea erau compuse în principal din oxalat de calciu. Alimentele cu conţinut înalt de oxalaţi sunt: spanacul, unele nuci (de migdale, spre exemplu), sfecla, cerealele integrale, cacaua, ciocolata, carnea roşie, ceaiul negru, grapefrutul.

  • Menţineţi aportul zilnic corect de calciu

Deși oxalatul de calciu este cel mai frecvent compus din pietrele la rinichi, consumul de calciu alimentar ajută la reducerea riscului formării acestor pietre. Conţinutul de calciu nu trebuie să depășească la bărbați 800 mg, iar la femeile aflate înainte de menopauză 1.000 mg. Majoritatea produselor lactate sunt o sursă bună de calciu, la fel şi sucul de portocale, conservele de pește cu oase (precum sardinele), brânza tofu şi unele cereale.

  • Reduceţi consumul produselor bogate în proteine animale

Alimentele precum carnea, ouăle, fructele de mare pot favoriza creșterea nivelului de acizi în urină, ceea ce poate duce la apariţia calculilor renali.

  • Evitaţi consumul excesiv de cofeină

Cofeina accelerează metabolismul și poate provoca deshidratare. Limita superioară recomandată pentru adulți este 400 mg de cofeină zilnic, ceea ce este echivalent cu aproximativ patru căni de cafea. Este important să aveţi în vedere că anumite băuturi răcoritoare, ciocolata, ceaiurile și băuturile energizante pot conține cofeină.

  • Consumaţi alimente bogate în magneziu şi potasiu

Acest tip de alimente au un rol important în dizolvarea micilor depozite de calciu și minerale. Sursele alimentare de magneziu și potasiu sunt: soia, avocado, broccoli, spanac, banane, mango, fructele de pădure și, în general, legumele verzi.

Tratamentul pietrelor la rinichi

Tratamentul medicamentos este indicat în cazul calculilor renali de dimensiuni mici, care pot fi eliminaţi prin urină. Medicamentele, în acest caz, au rolul să calmeze durerile uneori insuportabile, dar şi să relaxeze muşchii ureterului sau uretrei pentru a permite trecerea mai uşoară a pietrelor.

Specialiștii au constatat că jumătate dintre cei care s-au tratat de litiază renală se confruntă cu recidive în următorii cinci ani dacă nu iau măsuri de prevenire. O soluţie eficientă în acest sens sunt unele medicamente din plante cu proprietăţi diuretice, antiseptice, antiinflamatoare şi antispastice, acestea ajutând la eliminarea, precum şi la prevenirea formării lor prin menținerea unui pH optim al urinei (valoare cuprinsă între 6.0 - 7.0).

Atunci când alegeţi un medicament pe bază de plante, optaţi pentru produse de calitate. Unul dintre produsele care şi-a demonstrat eficacitatea, în decurs de aproape 50 de ani, este medicamentul german Canephron®.

Substanţele active din componenţa Canephron®, şi anume rozmarinul, ţintaura şi leuşteanul, au o acţiune sinergică, exprimată prin următoarele efecte:

  • Calmează senzația de usturime la urinare
  • Reduce frecvența urinărilor
  • Previne formarea calculilor renali

Durata tratamentului este determinată de medic în mod individual.