Schimbările hormonale și cistita la femei

img

Anumite perioade în care există modificări hormonale duc adesea la infecții ale vezicii urinare. Pubertatea, menopauza, sarcina sau perioada dinaintea menstruației sunt exemple în acest sens. Dar de ce se întâmplă acest lucru? Ce femei sunt afectate și ce se poate face în acest sens sau preventiv?

Informații fundamentale și factori de risc

  • Afectează hormonii vezica urinară?

Da, în anumite etape hormonale, de exemplu înainte de menstruație sau în timpul menopauzei, apar modificări în echilibrul hormonal feminin. Membranele mucoase sunt mai subțiri, flora vaginală se modifică. Bacteriile pot astfel să se fixeze mai bine și să ajungă în vezică.

  • Când se recomandă un examen ginecologic?

Dacă infecțiile vezicii urinare apar frecvent din cauza modificărilor hormonale, medicul ginecolog ar trebui să fie implicat în terapie. O infecție a vezicii urinare în timpul menopauzei poate fi prevenită, de exemplu, prin terapie hormonală vaginală în cazul unor afecțiuni severe. La femeile mai tinere, pe de altă parte, schimbarea tratamentului contraceptiv („pilula”) poate minimiza apariția infecțiilor vezicii urinare.

Ciclul menstrual

  • Poți să faci o infecție a vezicii urinare în timpul menstruației?

Da, acest lucru este posibil. Când vine vorba de o infecție a vezicii urinare, este chiar relativ frecvent ca aceasta să apară cu puțin timp înainte sau în timpul perioadei menstruale.

În cadrul ciclului menstrual feminin, în sânge apar modificări periodice ale nivelului hormonal, cu o scădere a nivelului de estrogen înainte de menstruație. Acest lucru afectează circulația sângelui a membranelor mucoase și sistemul imunitar din zona genitală. Cu puțin timp înainte de debut și în timpul perioadei, femeile sunt, prin urmare, mai susceptibile la infecții ale tractului urinar și vezicii urinare.

În cazul infecțiilor constante ale vezicii urinare în timpul perioadei menstruale, totuși, trebuie consultat un medic.

  • Poți face o infecție a vezicii urinare de la tampoane?

În timpul ciclului menstrual, membranele mucoase din zona genitală sunt mai susceptibile la infecții, de aceea este deosebit de important să acordați atenție unei bune igiene intime în zilele de sângerare. Acest lucru este valabil și pentru utilizarea tampoanelor. La schimbarea tampoanelor, bacteriile pot fi transmise în vagin și, de asemenea, în uretră. Prin urmare, este indicat să vă spălați bine mâinile înainte de a introduce tamponul. Ajutoarele de inserție pot reduce, de asemenea, riscul de infecție atunci când sunt utilizate corect.

Schimbarea tampoanelor este așadar o potențială sursă de infecție în caz de igienă precară, în același timp schimbarea frecventă este un factor de protecție relevant. Dacă tamponul rămâne în vagin mult timp, bacteriile se pot înmulți în el și pot duce la o infecție.

  • Ce să faci în caz de cistita în timpul menstruației?

În principiu, infecțiile vezicii urinare din timpul, înainte sau după menstruație ar trebui tratate în același mod. Asigurați o hidratare adecvată, odihnă și căldură și sprijiniți procesul de vindecare a vezicii urinare prin medicamente pe bază de plante precum Canephron® . În zilele de sângerare, este, de asemenea, deosebit de important să acordați atenție igienei intime adecvate. Aceasta înseamnă: spălarea temeinică a mâinilor înainte de schimbarea tampoanelor, cupelor menstruale etc., evitarea răcelii în zona abdominală – aceasta reduce fluxul de sânge către mucoasele și astfel slăbește sistemul imunitar.

  • Pot anumite contraceptive să crească riscul de infecții ale tractului urinar?

Este posibil. Acest risc crescut a fost dovedit, de exemplu, atunci când se folosesc diafragme acoperite cu spermicide sau prezervative.

  • Infecția vezicii urinare cauzată de "pastilă"?

În cazul contraceptivelor orale, „pilula contraceptivă” sau "pilulă" pe scurt, situația datelor este mai puțin clară. Există păreri că membranele mucoase sunt mai susceptibile la infecții din cauza modificărilor artificiale ale echilibrului hormonal. Alții presupun că femeile tinere care iau pilula au în medie mai multe relații sexuale și, prin urmare, crește riscul de infecții ale tractului urinar – această formă este cunoscută și sub numele de cistita lunii de miere.

Menopauza

  • Cum se schimbă vezica urinară în timpul menopauzei?

În timpul menopauzei apar modificări hormonale. Producția de hormoni sexuali feminini, cum ar fi estrogenul și progesteronul, este din ce în ce mai redusă. Acest lucru poate duce la simptomele tipice ale menopauzei, cum ar fi bufeurile, transpirația și schimbări de dispoziție. Este nevoie de ceva timp pentru ca organismul să se adapteze la nivelurile hormonale modificate. În plus, odată cu înaintarea în vârstă, diferite procese metabolice încetinesc oricum și pot apărea simptome precum uscăciunea vaginului sau iritarea mucoaselor la nivelul uretrei, vezicii urinare etc.

Pe scurt, bariera naturală de protecție în timpul menopauzei este coborâtă de mai mulți factori și astfel crește riscul de infecții ale tractului urinar.

  • Ce să faci în cazul vezicii urinare iritabile din timpul menopauzei?

Tabloul clinic al vezicii urinare iritabile, sau vezicii hiperactive, este caracterizat de nevoia bruscă și urgentă de a urina. Când urinezi, totuși, acest lucru se întâmplă de obicei cu foarte puțină urină. Ambele sunt, de asemenea, semne tipice ale cistitei acute, cu excepția faptului că persoanele care suferă de vezică hiperactivă prezintă permanent aceste simptome, iar cauzele sunt încă neclare. Printre altele, factorii psihologici, deficitul de estrogen (cum ar fi în timpul menopauzei) sau alte afecțiuni ale vezicii urinare și ale tractului urinar sunt considerați factori declanșatori.

  • Terapie: antrenament fizic și medicație

Terapia include de obicei o combinație de antrenament pentru a întări mușchii din zona respectivă și antrenamentul vezicii urinare, reprezentând controlul conștient al nevoii de a urina pentru a reduce urinarea necontrolată. Medicamentele pentru relaxarea vezicii urinare pot fi, de asemenea, folosite pentru a suplimenta exercițiile fizice.